Wat gaat er stuk aan welke auto?

Gebreken vinden in meer dan 30 miljoen rijen data van het RDW

Iedere maand worden tienduizenden auto's APK gekeurd. De gebreken die bij die keuringen worden gevonden zijn allemaal openbaar, in een dataset die de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) publiceert. Als je al die gegevens met elkaar combineert, kun je zien welke gebreken hoe vaak bij welk type auto voorkomen.

Je weet alleen niet hoeveel APK's er voor een model worden uitgevoerd, omdat het RDW alleen de gebreken publiceert. En dus niets over de APK's waarbij geen gebreken worden gevonden.

Als je dat wel weet kun je een percentage uitrekenen dat aangeeft hoeveel procent kans je hebt op een gebrek, ten opzichte van het totaal aantal APK-keuringen van een model. Dat kan nu dus niet. Maar er is wel één gebrek dat niet per se afhangt van het type auto: namelijk weinig profiel op de banden. Door alle gebreken te vergelijken met het aantal voorkomens van weinig bandprofiel, kun je toch met een baseline vergelijken. En daarmee dus bepalen welke gebreken bij een model relatief vaak voorkomen.

Applify - App Landing HTML Template


Bekijk het voor jouw auto

Hieronder kun je een type auto kiezen, en voor dat type bekijken wat de meest voorkomende gebreken zijn. Ook zie je in hoeverre die auto gebreken heeft die bovengemiddeld vaak voorkomen. Grote kans dat je bij een APK-keuring die gebreken zult tegenkomen bij zo'n auto.

Kies een model

De tien meest voorkomende gebreken

Dit zijn de tien vaakst geconstateerde gebreken in de maand maart bij APK-keuringen van de AUDI A3 hatchback. Als je hier gebreken ziet die qua aantal dichtbij het aantal van 'Band(en) aanwezig met een profieldiepte van 1,6 t/m 2,5 mm' zitten, dan is de kans groot dat bij een keuring dit gebrek gaat voorkomen.

 • 210 keer - Band(en) aanwezig met een profieldiepte van 1,6 t/m 2,5 mm
 • 199 keer - Overmatige vloeistoflekkage overige vloeistoffen
 • 145 keer - Band onvoldoende profiel
 • 142 keer - Stofhoes aandrijfas beschadigd en dicht niet af
 • 118 keer - Kentekenplaatverlichting werkt niet (goed) / ontbreekt
 • 99 keer - Remslang beschadigd, wapeningsmateriaal zichtbaar
 • 92 keer - Schijf-, trommelrem loopt niet vrij
 • 89 keer - Dimlicht onjuist afgesteld
 • 83 keer - Mechanische delen van het remsysteem vertonen slijtage
 • 74 keer - Bandenspanning niet op juiste waarde

Wat valt op?

Iedere auto heeft natuurlijk tien gebreken die veel voorkomen. Dat zegt opzichzelf nog niet heel veel. Het is daarom interessant om te kijken met welke gebreken de AUDI A3 hatchback afwijkt ten opzichte van alle andere autotype's.

De volgende gebreken komen relatief vaak voor. Dat wil zeggen: ze staan niet in de top 10 meest voorkomende gebreken bij álle auto's, maar komen relatief vaak voor bij dit type auto.

 • 142 keer - Stofhoes aandrijfas beschadigd en dicht niet af

Hoe scoort deze auto?

Deze auto heeft 1 opvallende gebreken, zoals je hierboven las. Gemiddeld heeft een auto in deze analyse 1 opvallend gebrek.


Welke auto's hebben de meeste afwijkende gebreken?

Van iedere auto in de RDW-dataset is uitgerekend hoeveel veelvoorkomende afwijkende gebreken de auto heeft. De top vijf auto's, en bijbehorend afwijkend gebreken-aantal, vind je hieronder.

 • 9 Veelvoorkomende afwijkende gebreken - VOLVO V40 stationwagen
 • 6 Veelvoorkomende afwijkende gebreken - OPEL MERIVA-A MPV
 • 5 Veelvoorkomende afwijkende gebreken - RENAULT MODUS MPV
 • 4 Veelvoorkomende afwijkende gebreken - BMW 3ER REIHE stationwagen
 • 4 Veelvoorkomende afwijkende gebreken - MITSUBISHI SPACE STAR MPV

Over deze analyse

Om bovenstaand inzicht te maken zijn er drie open data-sets van de RDW gebruikt. Een lijst met alle gebreken (zo'n 900), de lijst met alle geconstateerde gebreken (22 miljoen rijen) en een lijst met alle personenauto's en kentekens (9,5 miljoen rijen).

De datasets worden na het inladen eerst opgeschoond, zodat overbodige informatie eruit gaat. Ook wordt er nog gefilterd zodat alleen auto's van na 2013 worden meegenomen, om het overzicht te beperken tot auto's van de laatste vijf jaar.

Vervolgens wordt voor iedere auto uitgerekend hoe vaak een bepaald gebrek is voorgekomen bij een keuring in een bepaalde maand. Ook wordt voor iedere auto per gebrek de 'score' relatief ten opzichte van versleten banden bepaald, zodat dat niet iedere keer opnieuw uitgerekend hoeft te worden wanneer je deze pagina laadt.