Van landelijke headline naar lokale relevantie

Landelijke flitscijfers vertalen tot een lokaal inzicht

“Circa 2,7 miljoen verkeersovertredingen in eerste vier maanden 2019”, zo luidt de titel van een persbericht dat het Ministerie van Justitie en Veiligheid deze week verstuurde. Dat zijn veel bekeuringen. Maar wat betekent dat op lokaal niveau? Voor RTV Focus zocht ik dat uit. Wat haal je er zoal uit? Nou: in tegenstelling tot gedaalde landelijke cijfers (er zijn minder bekeuringen uitgedeeld via vaste flitspalen) steeg het aantal uitgedeelde bekeuringen in de regio Zwolle.

Data verzamelen

Zo’n analyse begint met het verzamelen van alle data. De cijfers van de eerste vier maanden duiden, dat kan door ze te vergelijken met voorgaande jaren. Dat kan via de website van het Centraal Justitieel Incassobureau. Zij publiceren over iedere periode van vier maanden een aantal datasets, waaronder ‘Instroom WAHV-beschikkingen snelheid en verkeerslichten per digitale paal per provincie’. Dat zijn PDF-bestanden met tabellen waarin je per flitspaal kunt lezen hoeveel overtredingen er zijn geconstateerd.

Om een beeld te vormen heb ik deze datasets opgezocht voor de afgelopen vier jaren. Hoewel het uiterlijk van die publicaties door de jaren heen wel wijzigt, heeft iedere flitspaal gelukkig een uniek nummer. Op basis van dat nummer kun je de cijfers van ieder jaar bijhouden. Dat resulteert in een spreadsheet met de ruwe cijfers.

De cijfers analyseren

Met de cijfers op orde is het tijd om op zoek te gaan naar trends. Ieder jaar heeft per flitspaal drie kolommen: aantal rood-lichtbekeuringen, aantal snelheidsbekeuringen en het totaal aantal bekeuringen. Voor deze cijfers heb ik de procentuele verandering ten opzichte van het jaar ervoor berekend. De opvallende afwijkingen markeer ik.

Zo zie je bijvoorbeeld flitspalen die 350% meer geflitst hebben dan het jaar ervoor. Het is vervolgens interessant om te kijken of er in die buurt ontwikkelingen (bijvoorbeeld wegwerkzaamheden) zijn geweest die dat verschil kunnen verklaren. Ook zijn de absolute cijfers interessant: als je kijkt naar je stad is het een leuk feitje als je weet welke flitspaal verantwoordelijk is voor de meeste bekeuringen.
 

Datavisualisatie

Het lastige aan dit soort analyses is: hoe vertaal je al die feiten en cijfers naar een verhaal? Dat is ingewikkeld, omdat je ook niet in iedere zin een percentage of getal wilt roepen. Visualisatie kan daarbij helpen. Om het artikel te ondersteunen heb ik vervolgens de coördinaten van iedere flitspaal verzameld, en een visualisatie gemaakt. Daarvoor heb ik de absolute flits-cijfers vertaald naar een gemiddeld aantal flitsen per dag, en die in een animatie van zestig seconden gegoten. “Een dagje flitsen in Zwolle”, zo je kunnen zeggen. Het resultaat zie je hieronder.

Ook geholpen worden met data?

Heeft jouw organisatie data-vraagstukken? Of nog geen vraagstukken, maar wel veel data waarvan je je afvraagt hoe je dit effectief kunt inzetten? Mail me eens op mail@michelbrinkhuis.nl en ik denk graag met je mee of ik iets voor je kan betekenen.