Overheids-ICT kan ook vernieuwend worden ingestoken

De combinatie van overheid en ICT is in Nederland met grote regelmaat een reden om te klagen. Waarom kan de overheid niet wat veel start-ups wel kunnen? In de Verenigde Staten en Canada probeert men de manier waarop de overheid ICT-projecten aanvliegt te veranderen, met als gedachte dat als de overheid als start-up met ICT bezig gaat, projecten succesvoller verlopen. In de VS hebben ze USDS, de United States Digital Service, en in Canada is er sinds kort CDS: de Canadian Digital Service.

De gedachte achter de USDS is eenvoudig: de beste mensen uit de Amerikaanse tech-sector stellen zich één à twee jaar ten dienste van de USDS, en helpen zo ICT-opdrachten voor de overheid te realiseren. Op een manier waarop de USDS zich als een echte start-up kan gedragen. Zo hoeft men zich niet aan alle procedures te houden waar alle projecten voorheen aan dienden te voldoen. Met deze opzet weet men medewerkers van bijvoorbeeld Google en Facebook te motiveren zich een tijd lang in te zetten ‘voor het land’.

We can’t be a Blockbuster government serving a Netflix citizenry! — Scott Brison (CDS)

Het voorbeeld van het Amerikaanse USDS wordt sinds een half jaar door de Canadezen gevolgd. Zij lanceerden in juli de CDS, met dezelfde doelen als die van de USDS.

Actief delen van kennis
Niet alleen is de projectaanpak anders (externen ten dienste van de overheid die aan de slag gaan met afgebakende projecten), ook komt overheids-ICT zo anders in de publiciteit. Beide diensten houden blogs bij waarin ze openlijk schrijven over hun ervaring en aanpak.

En de broncode van wat er wordt gemaakt, dat wordt deels openbaar gemaakt. Zo zijn er publieke Github-repositories waar iedereen bij de broncode kan, om er vervolgens ook zelf mee aan de slag te gaan (CDSUSDS)

De lijst met geslaagde projecten is in een paar jaar aardig lang geworden, zo is te zien op de site van de USDS. Zo zijn digitale immigratie-formulieren vernieuwd, is Healthcare.gov ‘gered’ en zijn er diverse online services voor studenten verbeterd. Meer kun je hier bekijken.

Bruikbaar in Nederland?
In Nederland kennen we nog niet een dergelijke organisatie. Maar een flexibelere overheids-ICT-organisatie, gedraaid door de beste mensen uit het Nederlandse bedrijfsleven, klinkt niet als een slecht plan. Op dit moment lopen er namelijk bijna 200 ICT-projecten bij de overheid. Hoe mooi zou het zijn als die voor de verandering individueel allemaal de verwachtingen eens weten te overtreffen dankzij de komst van een NDS: Netherlands Digital Service..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *