Lekker uit eten, het is een online-strijd

BookDinners van de KHN

Wil je als restaurant in de echte wereld gasten krijgen, dan moet je online aanwezig zijn. Een diner reserveren, of een snelle maaltijd laten bezorgen: dat regelt iedereen tegenwoordig via internet. Thuisbezorgd.nl en Iens.nl zijn in Nederland de grootste spelers, maar niet tot grote vreugde van alle horeca.

Thuisbezorgd.nl kwam recentelijk in het nieuws omdat ze hun tarieven hebben verhoogd. Restaurants betalen over iedere bestelling die via de website binnenkomt 13 procent commissie, en daarnaast nog een bedrag van 19 cent aan administratiekosten. RTL Z meldt dat restaurants aan reserveringssite Iens.nl per hoofdgerecht zo’n 1,5 tot 2 euro aan variabele kosten betalen.

Een alternatief vanuit de branche
De macht en tarieven van deze grote spelers wekt onvrede bij brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Zij lanceerden daarom eerder het platform BookDinners, waarmee ze de concurrentie met Iens aan gaan. Restaurants betalen hier alleen een vast bedrag per maand, en geen variabele kosten per reservering.

In Twinkle Magazine vertelt KHN dat zij ook werken aan een boekingssite, laten we zeggen een alternatief voor Thuisbezorgd.nl. “Met een nationaal platform denken we echter een nog krachtiger vuist te maken.”, aldus KHN op Twinkle.

Concurreren met de groten is een groot-geld-spel
Grote platforms zoals Iens en Thuisbezorgd hebben het voordeel van de massa. Iedereen kent de sites, dus hun bereik is enorm. Dat kost natuurlijk ook wat: Thuisbezorgd boekt de afgelopen jaren flinke verliezen. Cijfers van Iens zijn lastig te vinden, de site hoort namelijk bij TripAdvisor. De cijfers van het moederbedrijf staan ook onder druk, omdat de kosten voor marketing ook hier enorm hoog liggen.

Hoe nobel het streven van KHN ook mag zijn om tegen grote online spelers te gaan vechten, het zijn wel bedrijven die in staat zijn om vele miljoenen aan marketing uit te geven. Jaar na jaar. En met een geschatte jaaromzet van 450.000 euro is dat voor KHN’s BookDinners wel een héél grote uitdaging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *