HQ, de dagelijkse spelshow op je smartphone

Je kunt het in Nederland nog niet spelen, maar het spel HQ is in Amerika en Engeland een gigantische smartphone-hype. Zo’n 800.000 mensen spelen het dagelijks. Wat HQ is? Een trivia-spel, van de makers van video-app Vine. Tweemaal per dag wordt de spelshow live in de HQ-app gepresenteerd door Scott Rogowsky. Deelnemers krijgen twaalf meerkeuzevragen. Heb je ze allemaal goed, dan krijg je een deel van de prijzenpot. Vaak een paar duizend dollar die wordt verdeeld over de deelnemers die alle vragen goed hebben.

Bekijk een HQ-uitzending: https://youtu.be/NOLilAPhC08

Wat HQ bijzonder maakt is de manier waarop de quiz is vormgegeven. Allereerst de excentrieke presentator Scott. Tijdens de spelshow, die ongeveer een kwartiertje duurt, gaat hij de interactie aan met de spelers door hun namen te noemen en opmerkingen op basis van wat in de chat voorbij komt.

De snelheid en de woordkunsten van de presentator zijn vermoedelijk een belangrijke factor in het succes van de app. Helemaal als je bedenkt dat deze nog geen half jaar bestaat. En in die tijd is er een bereik van bijna een miljoen dagelijkse spelers opgebouwd.

The Verge kijkt kritisch naar HQ: https://www.google.nl/amp/s/www.theverge.com/platform/amp/2017/12/12/16767812/hq-trivia-app-prize-money-venture-capital

Spelprogramma’s zijn ongeveer al zo oud als de televisie bestaat. HQ laat zien dat zo’n concept ook mobiel prima toepasbaar is, door het te combineren met social interacties. Zolang de app het Nederlandse vasteland nog niet heeft bereikt, razend interessant voor bijvoorbeeld de NPO of RTL. Want De Slimste Mens of Één Tegen Honderd kun je natuurlijk ook prima in zo’n modern jasje gieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *