De Olympische Spelen zijn ook een technologisch hoogstandje

Nog maar twee nachtjes slapen en dan gaan de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea van start. Zo’n groot evenement in het land van Samsung en LG, dat kan alleen maar betekenen dat er ook technologische innovaties plaatsvinden tijdens het evenement.

5K-streaming
Technologische innovatie bij het bobsleeën. Zelfs dat kan. Korea Telecom heeft rond de bobsleebaan een 5G-netwerk aangelegd. Bobslees zijn uitgerust met camera’s die live een on-board video gaan streamen, die in de tv-uitzendingen kan worden gebruikt. Daarvoor gaan de bobslees in 1080p HD-video streamen tijdens de wedstrijden over het speciaal aangelegde 5G-netwerk.

Volledig in de cloud
Deze winterspelen zijn de eerste die volledig in de cloud draaien. Waar voorheen er op locatie servers draaiden voor de informatiesystemen, gebeurt dat nu vanuit een cloudomgeving, opgezet door Atos. Dat betekent dat het IT-team van Atos, die al vele jaren de IT regelt voor de spelen, het kleinste team tot dusver is. Veel dingen worden op afstand georganiseerd, vanuit een locatie in Spanje. Aardig wat kilometers van het evenement verwijderd dus.

Eén van de grote uitdagingen is het koppelen van de tijdsregistratie- en uitslagensystemen van alle verschillende sporten op één platform, zodat je in een app alles kunt volgen. Men beweert dat binnen 2 seconden te doen: van meting tot resultaat in de app. Voor sportcommentatoren is er een nog veel sneller systeem aanwezig, het Commentator Information System (CIS), waarin de sportresultaten binnen 0,3 seconden worden getoond.

Eurosport’s online platform om de spelen te volgen

Facebook Live, Snapchat en VR
Social media kan natuurlijk niet vergeten worden tijdens de Olympsiche Spelen. EuroSport heeft de uitzendrechten de komende jaren. Naast tv-producties leveren ze veel online content. Denk aan een zogenaamde ‘Radical Van’ van waaruit analyses worden gestreamed via Facebook Live. Ook huurt Eurosport een bedrijf in om content te produceren gericht op Europese Snapchat-gebruikers, voor het Snapchat Discover-platform. Ook zullen er Virtual Reality- en Augmented Realitiy-producties gemaakt worden.

Gracenote voorspelt het aantal medailles op basis van historische data

De winnaars op basis van big data
Sporten zorgt voor het ontstaan van heel veel data. Het bedrijf Gracenote is gespecialiseerd in het leveren van data rondom sportevenementen. Op basis van historische data hebben zij voorspellingen gemaakt over de medailles en winnaars van de komende Olympische Spelen.

Volgens Gracenote gaat Noorwegen in totaal de meeste medailles pakken: 41, gevolgd door Duitsland met 39 en de VS met 29 medailles. Het bedrijf schat dat Nederland 18 medailles gaat pakken, waarvan 7 gouden. En iets specifieker? Lees dan de onderstaande voorspelling.

After winning a record 24 medals at Sochi 2014, the Netherlands should prepare for its second most successful Winter Games. The Virtual Medal Table forecasts 18 medals (7 gold, 7 silver and 4 bronze) for the Dutch in South Korea, fewer medals achieved at Sochi four years ago but significantly more than the current second most successful performance of 11 medals at Nagano 1998. Dutch medal hopes are almost entirely tied to speed skating with three medals forecast in short track in PyeongChang.
Leading gold medal contenders for the Netherlands: Sven Kramer (Speed Skating), Kjeld Nuis (Speed Skating), Jan Smeekens (Speed Skating), Sjinkie Knegt (Short Track) and the men’s team pursuit speed skating team.
Bron: Gracenote

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *