Blockchain beïnvloedt het IJslandse stroomverbruik

Foto: David McBee

Cryptocurrencies zijn helemaal hot. Hoeveel vertrouwen je er ook in mag hebben, er is in elk geval één ding dat vast staat: de opkomst van al deze cryptomunten zorgen voor een behoorlijk stroomverbruik. De BBC schrijftvandaag in een artikel dat één van de elektriciteitsbedrijven uit IJsland, HS Orka, meldt dat de verwachting is dat er in IJsland in 2018 meer energie wordt verbruikt door speciale mining-centra dan door reguliere huishoudens.

Dat betekent dat het minen van cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum meer energie gaat verbruiken dan 340.000 mensen op dit moment doen.

Moonlite als grootverbruiker
Eén van de grootverbruikers gaat Moonlite worden. Het Moonlite-project is van plan om meerdere datacentra wereldwijd te openen met als doel om op ‘industriële schaal’ cryptocurrencies te gaan minen. Gepland is dat er een datacenter komt die 15 megawatt gaat verstoken. Als alles meezit tenminste, want dan moet de Initital Coin Offering (ICO) die later deze maand plaatsvindt wel slagen. Verloopt alles volgens planning, dan opent het speciale mining-datacenter later dit jaar.

Niet iedereen in IJsland is een voorstander van deze ontwikkeling. Zo tweetteéén van de leden van de PiratenPartij aldaar dat de opbrengsten voor IJsland praktisch 0 zijn: “Cryptocurrency mining requires almost no staff, very little in capital investments and mostly leaves no taxes either.”

RTL Fact-checkte het energieverbruik
RTL Nieuws heeft een fact-check gedaan van de stelling ‘Bitcoins zijn energieslurpers’. Volgens schattingen van de journalist zou, wanneer de Bitcoin het volledige wereldwijde betalingsverkeer zou overnemen, verantwoordelijk worden voor bijna een kwart van het wereldwijde energieverbruik. “Kortom, bitcoins zijn inderdaad energieslurpers. Zonder een aanzienlijke verandering is het een groot probleem voor het klimaat als de populariteit snel toeneemt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *