Geen vuurwerkshows meer, maar droneshows?

Bron: Intel

Meer dan 1200 drones vlogen in formatie tijdens de opening van de Olympische Spelen dit jaar. De drones vormden samen onder meer een snowboarder en het Olympisch-logo in de lucht. Een nieuw record, gevestigd door Intel. Vanwege het weer kon het drone-optreden niet live plaatsvinden, maar werd er een vooraf opgenomen versie uitgezonden. 

De drones die worden gebruikt voor deze show zijn gemaakt door Intel, en heten Intel Shooting Star Drones. Het zijn drones die je niet in de winkel kunt kopen, maar die Intel speciaal ontwikkelt voor dergelijke optredens. Eerder gaf Intel al een optreden bij het Bellagio in Las Vegas, met 250 drones die meebewogen op Kygo’s Stargazing.

Zo maak je een drone-show
Voor het programmeren van de drones gebruikt Intel 3D-animatiesoftware. Daarin stelt iedere drone in principe een pixel voor. Het softwareplatform dat men ervoor gebruikt is heel schaalbaar. De uitdaging zat ‘m ditmaal niet echt in verhogen van het aantal drones van 250 naar 1200. Er is veel getest, onder meer in Finland en in Duitsland, om de weersituatie ter plaatse te simuleren.

Zo heeft men onder meer de behuizing van de rotoren aangepast om om te kunnen gaan met de harde wind ter plaatse. Daarnaast zijn de batterijen uitgebreid getest. Lithium-ionbatterijen doen het namelijk niet zo goed in extreme kou, en tijdens de winterspelen is het… koud.

Een ander onderdeel van de drones is geofencing: het afbakenen van het gebied waarin de drones kunnen vliegen. Intel heeft twee ‘geofences’ in hun Olympische drones geplaatst, om te voorkomen dat ze bijvoorbeeld het publiek in kunnen vliegen. De drones hebben geen camera aan boord, alleen LED-verlichting die meerdere kleuren ondersteund.

Intel wil met de drone-demonstraties het positieve dat drones kunnen brengen laten zien. Drones staan immers niet altijd even positief te boek, bijvoorbeeld als het gaat om het vervangen van arbeidskrachten. Met zulke shows laat Intel zien dat je drones kunt gebruiken om een heel nieuwe dimensie aan entertainment te geven. Tijdens de opening van de Olympische Spelen deed men dat in elk geval op indrukwekkende wijze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *